Ugrás a lényegre

Hálózatfejlesztés – WiFi projekt

· 4 perc olvasmány

Az őszi küldöttgyűlés döntése alapján, a kollégiumi hálózat következő évben esedékes fejlesztése két fő részből fog állni. Az egyik a vezetékes elérés gigabitesre bővítése és az azt kiszolgáló infrastruktúra kialakítása, a másik pedig a tanuló- és klubszobák WiFi lefedése. Most ennek a projektnek az állásáról szeretnénk beszámolni nektek.

Már eddig is nagyon sokat dolgoztunk a költséghatékony és egyúttal technikailag működőképes megoldási lehetőségek keresésével és tervezésével, és mivel ez a hálózat a ház számára, azaz Nektek készül, szeretnénk, ha tudnátok, hogy állunk most.

Tervezés, mérések

Az elmúlt félévben alaposan feltérképeztük a házat, és a lefedés lehetőségeit. Két gyártó, a Cisco és az Aruba vezeték nélküli eszközeit találtuk alkalmasnak a feladat megoldására, így ezeket is próbáltuk ki.

Összesen három nagyobb és számtalan kisebb mérést végeztünk. Ezúton is szeretnénk megköszönni a 11-15 szintek közreműködését, hogy a mérés napjára mindenki lekapcsolta a saját AP-ját a zavarás kiküszöbölése érdekében.

Eredendően három szintenként szerettünk volna egy AP-t elhelyezni a 19-es helyiségekben, ami lefedte volna alatta és fölötte lévő szintek megfelelő szobáit is.

Sajnos a mérések során kiderült, hogy ez a konfiguráció nem fog működni, ugyanis mind 2,4 Ghz-es, mind pedig 5 Ghz-es csatornán nagyon rossz a WiFi-jel vétele az AP feletti illetve alatti szinteken. A “rossz” itt 1-3 Mbit-et és 85 %-nál nagyobb csomagveszteséget jelentett, egy rosszabb minűségű wireless kártyával rendelkező gép pedig már felcsatlakozni sem tudott. Mivel elég sokba kerül a fejlesztés, és egy használhatatlan szolgáltatást sem kifizetni, sem bevezetni nem szeretnénk, ezért ezt a lehetőséget elvetettük.

A megoldás valószínűleg az lesz, hogy minden lakószint 19-es helyiségébe beszerzünk egy AP-t, amelyek így már megfelelő minőségű és sebességű (legalább 30-40 Mbit) átvitelt tudnak biztosítani.

A két vizsgált eszköz (Cisco illetve Aruba) kapcsán is több hasznos tapasztalatot szereztünk. Az első és legfontosabb, hogy bár elméletben minden hálózati paraméterük azonos, nem egyformán teljesítenek azonos körülmények között.

Ennek oka az, hogy mindkettő managelt eszköz és automatikusan választanak csatornát az általuk mért zavarás mértékének megfelelően. Az ehhez használt algoritmusuk viszont nem egyezik meg. A tapasztalatok alapján az Aruba gyorsabban konvergál az ideális állapothoz (többször vált), ez viszont nagyon zajos környezetben teljesítményveszteséget okoz. A Cisco lassabban vált, viszont optimálisabb körülmények mellett (ha a zavarás átlagos), akkor érdekes módon ennek kisebb az átviteli teljesítménye.

A mérések és tapasztalatok alapján úgy tűnik, a legjobb megoldást az Aruba AP-k jelentik, melyek külön kontroller megvásárlása nélkül is együtt tudnak működni, megfelelő, nagyteljesítményű és managelt WiFI hálózatot alkotva. Ehhez összesen 16 db eszközt kell majd beszerezni. Jelenleg ennek a koncepciónak a pénzügyi egyeztetése zajlik.

Szükséges változások

Az első mérések szomorú tapasztalata, hogy a házban működő rengeteg privát AP mellett (szintenként átlagosan mintegy 20-30 fogható hálózat) egyik eszköz sem képes kielégítően működni, “vergődnek” a csatornaváltásoktól.

Erre azt a megoldást tudjuk nyújtani, hogy korlátozzuk a házban a privát eszközök számára használható WiFi csatornák számát, illetve készítünk egy WiFi térképet, hogy aki szeretne saját WiFI-t, az adott szobában mely csatornára állítsa azt, hogy a zavarás mindenki számára a lehető legkevesebb legyen. Ezen kívül javavasoljuk, hogy aki tudja, vegye le a saját AP-jának a térerejét minimálisra, mert a szobán belül így is kielégítően fog működni, távolabbra pedig úgysem ér el a jel. Tudjuk, ez elsőre nagyon kényelmetlenül hangzik, de azért szeretnénk WiFi térképet kiadni, hogy mindenki tudja továbbra is használni a saját eszközeit, és egyúttal a klubszobák és konyhák, tanulók lefedése is akadálytalanul működhessen.

És az első emelet és a földszint?

Az első emelet és a földszint lefedéséhez is végeztünk méréseket, itt jelenleg az alábbi elrendezés tűnik a legígéretesebbnek.

A földszinten, a büfé álmennyezetébe elhelyezünk egy darab AP-t, amely így képes lefedni a büfé és dohányzó asztalainak környékét, valamint minimális térerő még a forgóvillák környékére is jutna.

A földszinti- és első emeleti nagyterem, valmint a 102 és 103 helyiségek lefedéséhez megfelelőnek tűnik az, ha a 102 és 103 helyiségekben elhelyezünk 1-1 AP-t, melyek így le tudják fedni ezeket a termeket.

Ezen felül az első emeleten az irodánkban (105-ös szoba) az ajtó felett elhelyeznénk még egy AP-t, ami megfelelő lefedést biztosítanak a kocsma környékére.

Az első emelet és a földszint lefedéséhez nem szükséges új eszközök beszerzése, ide a már a tulajdonunkban lévő 4 db Cisco eszközt használnánk fel.

További kérdések?

Ez a hálózat Nektek készül, ezért szeretnénk, ha mindig ismernétek a projekt előrehaladását és aktuális állását. Ha a fejlesztéssel kapcsolatban további kérdésetek, netán ötletetek lenne, írjatok, szívesen válaszolunk. Mi szeretnénk, ha egy mindenki számára megfelelő és jól használható vezeték nélküli elérést sikerülne kialakítanunk.