Ugrás a lényegre

Változások a túlforgalmazás kapcsán

· 2 perc olvasmány

Az elmúlt héttől kezdve néhány változást vezettünk be a túlforgalmazás szankcionálásában. Korábban a napi 16 GB, 4 napi 32 GB egyetemen kívülre történő feltöltés túllépése esetén automatikusan kiszűrésre került mindenki a hálózatból, azaz csak az egyetemen belüli oldalakat tudta elérni 24 órán keresztül.

Ezt nagyon sokan kihasználták, például pénteken csúcsra járatták a limitjüket BME hálózaton kívülre irányuló feltöltéssel és mire vasárnap visszaértek, már újra minden visszaállt a régi kerékvágásba.

További problémát jelentettek a rendszeresen visszatérő, megalapozatlan felhasználói reklamációk (“dehát én 15.99GB-ra beállítottam az xy programot”), melyeknek minden esetben kérésre utánajártunk és újraszámoltuk, nem kis munkát vállalva ezzel.

Mindezeket elkerülendő bevezettük az inkrementális kiszűrést.

Ez azt jelenti, hogy adott féléven belül az első túlforgalmazásért 1 napra, a második túlforgalmazásért 2 napra, harmadikért 3 napra, stb. szűrünk ki mindenkit. A kiszűrés időtartama ellenőrizhető a https://kitiltott.sch.bme.hu oldalon.

Minden félév elején reseteljük a számlálót, mindenki tiszta lappal indul.

Természetesen előfordulhatnak hibák a rendszerben, ezeknek készséggel utánanézünk reklamáció esetén, azonban ha kiderül, hogy volt bárminemű P2P fájlcsere forgalom az adott félévben, kevésbé leszünk megértőek és komolyabb büntetéseket helyezhetünk kilátásba.

Forgalomkorlát alól továbbra is lehet jól indokolt esetben felmentést kérni, ezt továbbra is a Netikai Bizottságnál lehet megtenni.

Ezzel párhuzamosan a félév során várható fokozottabb ellenőrzés a hálózat továbbosztása, megfelelő wifi beállítások használata, illetve P2P fájlcsere kapcsán.