Ugrás a lényegre

Okostelefon, tablet használata az SCHNET-en

· 3 perc olvasmány

Mostanában többen is érdeklődtek, milyen lehetőségek vannak az okostelefon, tablet, notebook, stb. hálózatba kapcsolására a Schönherzben. A helyzet tisztázása érdekében álljék itt egy rövid összefoglaló.

K: Szeretném az okostelefonom, tabletem, stb. a kollégium hálózatára kapcsolni. Van erre lehetőség?

Természetesen lehet, az alábbiak szerint:

    1. lehetőség: vásárolsz minden eszköznek külön-külön hálóregisztrációt, ez esetben egyidejűleg tudod használni őket.
    1. lehetőség: 1 hálóreget vásárolsz, ehhez az összes eszköz MAC címét hozzárendeled. Ez esetben egyidejűleg csak egy eszközt tudsz majd használni, cserébe olcsón megúszod.
    • Alternatíva: 2 hálóreget fizetsz. Ez még mindig 5 hónapra leosztva korrekt ár, cserébe tudod a számítógépeden + egy másik eszközödön egyszerre használni a netet.

Felhívnánk a figyelmeteket, hogy a hálózatot bármilyen módon megosztani (routerrel, számítógéppel is!) szigorúan tilos és büntetjük. Ezek szűrésére rendszeres technikai ellenőrzéseket tartunk, illetve személyesen is felkeressük a szobákat.

Routert használhatsz access pointként, ekkor a Schönherz DHCP szervere oszt IP-t az eszközeidnek, azaz rendesen a hálóregeket használod amellett, hogy van saját wifi hálód a szobában. Ehhez segítséget itt találsz: /404

Wifi hálózat konfigurálásakor ügyelj a csatornakorlátozásokra és egyéb beállítási

kötelezettségekre (SSID korlátozások, stb.):

Wifi hálózatok korlátozása a Házban

Az alábbi tool segít, ha nincs kedved szabályzatot olvasni: https://schnet.sch.bme.hu/wifi/

K: Nincs saját routerem. Hogyan használhatom a tanulószobai wifit?

Minden szinten a klubszobákban elhelyeztünk wifi access pointokat. Ezek látszanak a klubszobákban, tanulószobákban és konyhákban egyaránt.

Szabadon használhatja bármely kollégista, akinek be van regisztrálva a wifi eszköz MAC címe.

Az SCH nevű hálózatra az SCH Accountod loginnevével és az admin.sch.bme.hu oldalon generált személyre szóló wifi jelszóval tudsz belépni.

K: Nincs beregisztrálva a notebookom/telefonom/stb. wifi MAC címe. Hogyan adhatom hozzá a meglévő regisztrációm mellé ingyenesen?

Az admin.sch.bme.hu oldalontudod ezt megtenni az SCH Accountoddal történő bejelentkezés után.

K: Nem tudok belépni az admin.sch oldalon. Nincs SCH accountom vagy nem tudom hozzá a jelszót / nem tudom, mi az az SCH Account.

Bővebb infót itt találsz.

K: Folyton ledobál a szobai wifi hálózatom. Mi lehet az oka?

  1. Ha egyszerre csatlakozol regisztrált és nem regisztrált eszközökkel, akkor a faliportod folyamatosan billegni fog a “kitiltott” és a regisztrált eszközök VLAN-ja között. Tehát semmiképp ne csatlakozz olyan géppel, telefonnal, stb., aminek a MAC címe nincs beregisztrálva, ugyanis nem fog működni nem csak annak az egy eszköznek, hanem egyiknek sem a hálózata.

  2. Amennyiben 3-5 ezer Ft árkategória körüli routered van (tipikusan az olcsó TP-Linkek, stb.), akkor ezeknél is előfordulhat, hogy folyton megszakad a kapcsolat. Ezeket az eszközöket otthoni hálózatokra, otthoni felhasználásra tervezték, míg a Schönherzben 1000+ számítógép van folyamatosan csatlakoztatva, melyek rendkívül nagy broadcast forgalmat generálnak. Az olcsó eszközök ezzel nem tudnak mit kezdeni, bemondják az unalmast. Javasoljuk a kicsit komolyabb routerek (vagy méginkább: access pointok) beszerzését. (Nem kell itt nagyon drága dolgokra gondolni, csupán szánj rá néhány ezressel többet és akkor biztos működni fog stabilan.)

Ha további kérdésed van, bátran fordulj hozzánk ticket feladásával a https://support.sch.bme.hu oldalon vagy a Netikai Bizottságnál (netbiz@sch.bme.hu).