AuthSCH / PÉK GYIK

Mi ez?

Úgy tapasztaltuk, hogy nem mindenki látja át teljes mértékben az új rendszer működését, így összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket és igyekeztünk őket megválaszolni.

A rendszerek elérhetősége

PÉK, VIR, AuthSCH, SCH Account, BMEID, (VIR) SSO? Mi micsoda és mire jó?

Az AuthSCH élesítésével együtt bejött pár eddig nem igazán használt dolog a képbe. Tegyük ezeket a helyére:

 • BMEID: <5-6 számjegyű azonosító>@bme.hu, minden BME-s hallgatónak van. Ha nem tudod a sajátodat a https://login.bme.hu/admin/ oldalon a Neptun kódod és jelszavad megadásával megnézheted. Az AuthSCH egyik alappillére.
 • PÉK és VIR: ez a kettő egy és ugyanaz. A VIR a szolgáltatás régi neve, az átnevezés okaira és a szolgáltatás történetére fény derül néhány blogposztból: ebből, ebből, ebből és ebből. A PÉK a közösségi pontozás adminisztrálására szolgál, de egyfajta telefonkönyvént is funkcionál.
 • SCH Account: minden VIK-re járó hallgató és a Schönherzben lakó, de nem villanykaros hallgatónak lehet (továbbá a Schönherzes közélethez kötődő külsős személyek is kaphatnak korlátozott funkcionalitással rendelkezőt). A KSZK által üzemeltett szolgáltatások érhetőek el vele. Valamint az AuthSCH másik alappillére (a bmeid melett). Az https://admin.sch.bme.hu/ oldalon keresztül tudsz beállítani dolgokat. http://kszk.sch.bme.hu/szolgaltatasaink/sch-account/
 • (VIR) SSO: ez a régi központi bejelentkeztető rendszer, ami egységesíteni próbálta a felhasználókezelést a Schönherzen belül. Ez a láncolat végén a PÉK fiókot használja azonosításra. Hamarosan ez a szolgáltatás meg fog szűnni.
 • AuthSCH: ez az új központi bejelentkezetető szolgáltatás, amin keresztül tudod majd magad azonosítani (reményeink szerint) az összes szolgáltatás felé a Schönherzen belül.

Kik üzemeltetik?

Alapvetően elmondható, hogy a PÉK-et és a VIR-t a Kir-Dev, az AuthSCH-t pedig a KSZK üzemelteti. Az hogy kihez kell fordulnod a bejelentkezési problémával, viszonylag könnyen eldönthető: ha auth.sch.bme.hu a böngészőben a webcím, akkor a KSZK-hoz, egyéb esetben pedig a Kir-Devhez. Viszont ismételten kiemelnénk, hogy csak bejelentkezési problémák esetén  😉

Mely oldalak használják jelenleg az AuthSCH-t?

 • Profil és Körök (másnéven PÉK vagy VIR)
 • VIKWiki
 • Gólyaportál
 • AdminSCH
 • Villanykari Szakestély
 • közvetve az összes VIR SSO-t használó oldal. Például MMMK vagy a Lists.

Be szeretnék lépni a lists.sch.bme.hu-ra. Mit tegyek?

A Lists-re jelenleg kétféleképpen tudsz bejelentkezni.

 • @sch.bme.hu-s email címeddel közvetlenül. Ez az schaccodhoz tartozik. Ekkor csak ezzel az email címeddel tudsz listákra feliratkozni.
 • A régi VIR SSO-n keresztül. Lásd a következő kérdést

Mi kell ahhoz, hogy VIR SSO-n be tudjak lépni?

A VIR SSO-s belépés az AuthSCH-val való házasítás miatt némileg bonyolultabbá vált. Az VIR SSO delegálja a bejelentkezési kérelmet az AuthSCH-nak, majd ha ott bejelentkeztél akkor a háttérben bejelentkeztet az SSO-ba is (létrehoz számodra egy SSO sessiont). Ezt csak akkor tudja megtenni ha a PÉK-ben is van felhasználód.

VIR SSO-n keresztül próbálok belépni, de az auth.sch bejelentkezésre kattintva a képen látható hibát kapom. Miért van ez?

vir_timeoutBiztonsági okokból a VIR-es login oldal csak 2 perces inaktivitást enged login közben. Ez alapból nem lenne gond, ennyi idő alatt le szokott zajlani egy bejelentkezés. Viszont sajnos a régi VIR login modulban van egy session kezelési hiba, ami miatt a korábbi munkamenet folytatásának hiszi az új bejelentkezést is. Mivel egy kivezetés alatt álló alkalmazásról beszélünk, így a Kir-Dev várhatóan nem fogja javítani ezt a hibát. Ideiglenes megoldásként azt tudjuk javasolni, hogy ilyenkor nyomjatok egy F5 billentyűt 🙂

Hogyan tudok új PÉK (VIR) felhasználót regisztrálni?

Lépj be a PÉK-be (ezt már csak AuthSCH-n keresztül teheted meg) majd válaszd a “Még nincs VIR felhasználóm, újat szeretnék regisztrálni.” opciót.

PÉK regisztrációMár van PÉK (VIR) felhasználóm, de mikor belépek AuthSCH keresztül nem ismer fel a rendszer. Mit tegyek?

Ez azért lehet, mert a két rendszer megpróbálja összeegyeztetni a tudását rólad, de ez nem mindig sikerül. Nem mindig tudjuk automatikusan összepárosítani az AuthSCH-ban fellelhető adatokat a PÉK-ben találhatóakkal. Ekkor egy választó képernyőre kerülsz, ahol a “Már van VIR felhasználóm…” kezdetűek közül válassz egyet!

Hogyan tudok egy VIKWiki oldalt szerkeszteni?

A VIKWiki már AuthSCH-t használ bejelentkezésre, így azon keresztül tudsz belépni és utána tudod szerkeszteni az oldalakat. Ha további kérdésed van, akkor fordulj a HAT-hoz.

Nem vagyok VIK-es, de BME-re járok és szeretném használni az AuthSCH-t. Mit tegyek?

Az AuthSCH-ra BME címtár azonosítóval is be lehet jelentkezni, így amikor az oldalra kerülsz, szimplán kattints a BME címtáras bejelentkezésre.

Nem vagyok BME-s, de szeretném használni az AuthSCH-t. Mit tegyek?

Ebben az esetben először a KSZK-hoz kell fordulnod, ahol igényelhetsz SCH Accountot. Ezt úgy teheted meg, hogy a https://support.sch.bme.hu/ oldalon feladsz egy ticketet. Ha megkapod az schaccod, akkor már eléred az AuthSCH-t használó oldalakat.

Made with <3 by Kir-Dev & KSZK