Beszámoló 2012 tavaszi félév

KSZK általános változások

A kör tavasszal tartja a tisztújítását, ez idén sem volt másképp. Átvettem a Ács Judittól a körvezetői posztot. A NETadmin Tóth Ferenc lett, az újoncfelelős továbbra is Csorvási Gábor. A vezető rendszergazda posztot Zilahi Dávid vette át Janega Zolitól. A kszk gazdaságis posztját tavasztól Tevesz Ágnes tölti be.

Mivel Tóth Ferenc a szakkolis elfoglaltságai miatt május végével lemondott a NETeam csoport vezetéséről és a NETadmin posztjáról, ezért ezt a két feladatot újra pályáztattuk. Májustól a NETeam vezetője Benke Tibor, a NETadmin pedig Szummer Mihály, a hálós felújítás kivitelezésében már főképp ők fognak közreműködni.

Közösség, újoncok

Jó pár idősebb tag távozott a körből, és ezzel együtt érkezett kicsit több mint 20 újonc. Legtöbbjük első és másodéves, nagyon lelkesek, minden közösségi eseményen ott vannak, az idősebb tagok segítségével sikeresen integráltuk őket a csoportok munkájába.

A KSZK egyik legnagyobb problémája az elmúlt két évben a közösség összetartásának hiánya volt, mert a kör csoportjai eltávolodtak egymástól. Ezt idén megpróbáltuk orvosolni, sikerrel. Több közösségi eseményt szerveztünk, és a nagyobb szereléseket is megpróbáltuk „közösségi eseménnyé”” tenni. Bevezettük a KSZK közösségépítő gyűléseket (minden harmadik gyűlés végén elmegyünk sörözni), 4 alkalommal voltunk, mind jól sikerült. Idéntől újra mindig van sör és jégkrém a hűtőnkben, hogy az emberek az irodában is jól érezzék magukat. A 105-ös helyiség felújítását is 1-2 héten belül befejezzük.

KSZK image

Az új honlap jól működik, elég nagy a nézettsége, az üzemeltetési hírek is elég gyorsan odaérnek az emberekhez. (Ez annak is köszönhető, hogy minden hírt kiteszük Facebookra és Google+-ra is).

A honlap tartalomfelelőse Tevesz Ágnes, ő felelős az anyagok frissességéért illetve a cikkek kikerüléséért. Idén több mint 10 hosszabb szakmai cikk is született a honlapunkon, és vizsgaidőszakban még kb. 5 további várható.

KSZK (kül)kapcsolat

A KSZK egy kicsit mindig hátrányos helyzetben volt, mert egyszerre volt ütközőpont a kollégisták, a kollégium, a Telekom, a KO és TIO között. Ez idén sem volt másképp, különösen a hálós szerződés illetve a felújítás (és klímázás) kapcsán, de ettől függetlenül úgy érzem, idén sikerült egészen gördülékenyen együttműködnünk a többi szervezettel. A felmerülő problémákat sikerült relatíve gyorsan megoldani, minden irányban.

Volt öregvacsink, ahol sok régi KSZK-sal találkoztunk, tőlük több megkeresés is történt, hogy a jövőben szeretnének nekünk segíteni. Ez jó lehetőség lehet a kör szakmai és céges kapcsolatainak a felélesztéséhez.

Külső megjelenések

Idén is megtartottuk a szokásos kivonulásokat Gólyaszerdán, újoncdélutánon (utóbbi nagyon sikeres volt, 50-60 emberrel). A Simonyi konferencián, mint kör nem vonultunk ki, viszont 4 kistermes előadást is KSZK-sok tartottak, nagy sikerrel. Tóth Feri még egy IPv6 fórumos előadást is tartott, néhány héttel a konferencia után.

Tanfolyamok

Idén több, sikeres tanfolyamot is magunk mögött tudhatunk. Majdnem minden csoport szervezett, de a legjobban sikerültek a Securiteam-es, a WebTeam alapcsomag, az Android illtve a KSZK alapműveltség (ezen volt, hogy 46 ember volt, és még az utolsó előadáson is több mint 20!).

Netikai bizottság

A bizottság idén is elvégezte a feladatát, rendszeres ellenőrzéseket, razziákat tartott, eljárt a szabálytalankodókkal szemben. Tavasztól felügyelik a salgós gépek torrent mentességét illetve az ingyenes hálóregek szabályos használatát.

Ők bírálták el a salgós pályázatot, ami egyre népszerűbb, idén már több mint 30 gépet hosztoltuk.

Sysadmin

A csoporttal részt vettünk a gólyaszerdán és újoncdélutánon, sok újonc érdeklődött. Sikerült is megtartani őket, így ebben a félévben sok munkánk van az újoncokhoz köthető projektek szervezésében. Vannak köztük nagyon ígéretesek, így talán megoldhatjuk az utánpótlás problémát néhány speciális poszton. Az újoncaink részt vettek a KSZK alapműveltségi tanfolyamon is, ahol több csoporttag is előad.

Szakmai téren is haladtunk a dolgainkkal. Az üzemeltetéssel járó munka és folytonos felkészültség mellett jutott időnk a szolgáltatásaink fejlesztésére is. Az NFS-SAMBA projekt fejlesztése lassan révbe ér, és ha teljesen elkészül, az több jelenleg komoly problémát is megold a home-okkal kapcsolatban. A szoftvereket frissítettük, és majdnem minden szolgáltatásban történtek fejlesztések. Az oktatótermi gépeket, és infrastruktúrájukat is rendbe raktuk. A szerverek IPv6-os felkészültségét javítottuk, néhány szerver kivételével elkészült az átállás. Az új hálós szerződéssel összhangban elkezdtük a szolgáltatásaink átfogó jogharmonizációját. A cél a felelősségvállalások és szabályzatok teljes rendberakása. Igen nagy munka, de jó úton haladunk vele.

Az elmúlt időszakban két leállás is volt az áramszolgáltatásunkban, mert életvédelmi eszközöket telepítettek a kszk-ba. Az első leállás a sysadmin csoportot is erősen terhelte, hiszen egy leállás és utána a normális újraindulás sok munkával jár. A második leállást már az előbbiekből okulva külső betáppal oldottuk meg, így nem történt kiesés a szogláltatásokban. Ez természetesen nem kevés munkaóránkba került.

NETeam

Üzemeltetés

Levezényeltük a körös és a kollégista hálóregeket, elláttuk a hálózat üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat és megoldottunk több száz ticketet.

Megjelenések

Tartottunk egy-egy nagy sikernek örvendő előadást a KSZK alapműveltség tanfolyamon, a Magyar IPv6 Fórum konferenciáján, valamint a Simonyi Konferencián.

WiFi fejlesztés

A megrendelt Aruba Access Pointokból nem azt a típust kaptuk, amit rendeltünk. Ezt jeleztük a beszállító felé, és elintéztük az eszközök cseréjét.

Bekábeleztük az AP-kat kiszolgáló gerinchálózatot, majd felhelyeztük őket a rendeltetési helyükre. A szakirodalom tanulmányozása után elkészítettük a rájuk töltendő konfigurációt, valamint az autentikációt kiszolgáló szerveroldali megoldást.

Az egyéni jelszavakat generáló management felület készítése folyamatban van, ennek elkészülte után a felhelyezett AP-k használhatók lesznek. A beengedés szabályozása MAX és SCHAcc alapján fog történni.

LAN fejlesztés

Körülbelül 15 ajánlat bekérése után a felújítás összegét sikerült ~15-20 millió Ft-tal redukálnunk, kiválasztanunk a legmegfelelőbbnek vélt konfigurációt, majd a Telekommal karöltve megrendeltük az eszközöket.

Az optikák kifejtése folyamatban van, üteme nagyban függ attól, hogy a TIO mikor tudja kölcsönadni nekünk az – egyébként igen drága – célhardvert.

IPv6 fejlesztés

Elkészült és jelenleg is használatban van az IPv6-os névfeloldást és Kerberos autentikációt lehetővé tevő DNS szerverünk.

Folyamatban van egy második router bekötése, mert a forgalmunk lassan meghaladja a 100Mbps-t IPv6-on is.

A szolgáltatásainkat kiegészítettük volna egy SSL VPN megoldással, azonban a licenszelési problémákat nem tudtuk megkerülni.

Egyéb

Elkezdtük a honeypotok telepítését a hálózatba, melyektől a hálózat biztonságának növekedését várjuk.

Folyamatban van egy telefonközpont hálózatba történő integrációja. A cél egy SCHAcc alapján autentikáló telefonközpont, mely tetszőleges – akár Androidos – softphone klienssel használható.

WebTeam

A csoport a félévben az utánpótlás szervezésének szentelte figyelmét. Idén is megrendezésre került a Webteam Alapcsomag nevezetű tanfolyam, ahol megtanítottuk az érdeklődőknek a webfejlesztés alapjait, valamint egy szilárd alapot adtunk a továbbiakhoz. A félév során az alapcsomagon kívül is csatlakozott hozzánk néhány tag. A közösséget is próbáltuk építeni közös vacsorákkal és közös főzéssel, valamint az újoncokkal való sörözéssel.

A Webteam projektjei:

Befejeződött a Salgó Projekt, ami a Netikai Bizottság munkáját hivatott megkönnyíteni. Elkészült a KSZK számára a Badge rendszer, ami segítségével nyomon követhetőek a tagok szakmai és közösségi teljesítményei. Az AC Studio projekt első fele elkészült, kikerült egy próbaverzió, fejlesztése tovább folyik.

Elkészült a cukorka.sch.bme.hu oldal is, ami egy komplex tanfolyam menedzsment felületet nyújt az egész Simonyi számára.

Fontosnak tartjuk a folyamatos szakmai fejlődésünk is, emiatt a vizsgaidőszak végén tervezünk egy több napos nyári workshopot, ahol a további csapatépítés mellett új projektekkel is szeretnénk foglalkozni.

Securiteam

Egy igen sikeres újoncdélután után rengeteg újonccal bővültünk. Az első alakuló/ismerkedő gyűlésen felvázoltuk a projekteket, bemutatkoztak a mentorok, megbeszéltük a további fejlődési irányokat. Tartottunk egy alapozó és felkészítő Exploit workshopot, főként az újoncok számára, amit már egy komolyabb előadás és gyakorlat követett. Meghívtuk Oroszi Esztert a Kancellár.hu színeiben, aki tartott nekünk egy social engineering előadást, érdekes és tanulságos volt. Útjára indítottuk a projektjeinket, az igazán lelkes újoncok már be is kapcsolódtak. Elindult a CTF projekt, ami új kihívást rejteget a kollégisták számára, amit már a Schönherz Qpan is megszokhattak tőlünk. A wargame fejlesztését is folytattuk, a következő Qpa mellett egy különálló wargame elkészítése is tervbe van véve. A GSM biztonságával foglalkozó projektünk is sokat haladt a félév során, következő etapban már jelentős eredményeket fogunk tudni felmutatni. Tartottunk egy KSZK alapműveltség előadást, illetve arra készültünk fel. A félév hátralévő részében számos témában tartottunk előadást, valamint workshopot is. Tartottunk még pár csapatépítő lazább programot is, ahol még jobban megismerhették egymást a csoporttagok.

CoderTeam

A Coder Team ebben a félévben nagyon sok újonccal gyarapodott a félév elején. A hangulat nagyon jó volt, ezért a csoport bemutatása és ismerkedés után esélykiegyenlítős programozást tartottunk. Gyorsan összeszokott a csapat. Az alapozó alkalmakon és a közös fejtöréseken jól szerepeltek a srácok, ezért hamar csoportokra lettek osztva – projektenként. A félévben egy új projekt kivételével a régi projekteket folytattuk. Több újoncot elvesztettünk, de a megmaradt srácok méginkább a csoport részévé váltak.

A projektekkel haladtunk, így a nyáron tudunk haladni a tanszéki projekttel is. A nyáron szeretnénk a csoport teljesítményén így tovább javítani.

Game-Dev

A félév során a Warlock projekt haladt. Javítások történtek a hálózati rendszerben, így csökkent a késleltetés a játékosok között. Ezen kívül hibák kerültek javításra. A gyűlések során indítottunk két új projektet, látva, hogy sok újonc érdeklődik a játékfejlesztés iránt. A félév előrehaladtával az újoncok megcsappantak, így az egyik új projekt valószínűleg erőforrás híján szüneteltetve lesz. Az egyik projekt a népszerű 90-es évekbeli játék, a Death Rally ötletein alapszik, azonban több ponton is eltérünk az eredetitől, a másik egy 2D oldalnézetes, lövöldözős platformer játék. Ezek tervezési fázisban vannak. A gyűlések folyamán több kiselőadást is tartottak tagjaink, voxel moorok, procedurális textúragenerálás és részecskerendszerek témakörökben.

MobiliTeam

A csoport tagjainak szakmai fejlődése érdekében tartottunk egy 2*8 órás Windows Phone 7 tanfolyamot, továbbá egy Android tanfolyamot, ami 4*1.5 óra volt. Részt vettünk egy 2 órás előadás az LDAP és AD authentikáció működéséről, ahol a sysadmin csoport egy tagja adott elő. Simonyi Konferenciára Appot fejlesztettünk, amellyel meg tudták tekinteni a napi programot a rendezvényt látogatók. Gyűléseinken elhangzottak az aktuális operatív információk. Elkezdtük kidolgozni a projektek mentor rendszerét. A közélet javítása érdekében voltunk sörözni a csoport tagjaival. A csoport képviselte a kört a gólyaszerdán és az KSZK-s újonc délutánon is. A félév során próbáltuk minél jobban integrálni a kör életébe a csoportot, hogy tagjainknak egységes képük legyen a kszkról. A csoport az év elején 3 aktív taggal indult. Ami fél év során 10 érdeklődő újonccal bővült ki, akik részt vettek a csoport eseményein. Az újoncok közül többen foglalkoztak projekttel a fél év során. A többi újonc az Android tanfolyamon fejlesztette a tudását.