VPN kapcsolat beállítása Windows alatt

A Windows operációs rendszerek alapértelemezés szerint tartalmaznak beépített VPN klienst, így pár perc alatt működésre bírható a Schönherzes VPN szolgáltatás.
Ehhez a néhány perces művelethez nyújt segítséget a következő leírás. A cikkben szereplő képek Windows 7 alatt készültek, a Windows 8-as beállítás sem különbözik semmiben, a menüpontok ugyanott maradtak.
Első körben nyissuk meg a Vezérlőpultban található Hálózati és megosztási központot (Network and Sharing Center), majd kattintsunk a pirossal megjelölt menüpontra.
vpn_1
Majd válasszuk a kapcsolódás munkahelyhez (Connect to a workplace) lehetőséget.
vpn_2
Ha ez is megvan, akkor a következő oldalon válasszuk ki, hogy új kapcsolatot szeretnénk létrehozni.
vpn_3
Válasszuk a felső lehetőséget, azaz nem közvetlenül, hanem Interneten keresztül szeretnénk csatlakozni.
vpn_4
A következő néhány oldalt nem részletezném túlságosan. Meg kell adnunk a felhasználónevünket (a képen SCHAcc), jelszavunkat és a szerver címét, valamint a kapcsolat nevét. Nem bonyolult, csak kövesd a képeket.
vpn_7 vpn_6 vpn_5
Ha ezekkel is végeztünk, megjelenik egy új kapcsolat a többi melett.
vpn_12
Kattintsunk a kapcsolódásra, majd a következő ablakban(ez windows 8 esetén kimarad, egyből kacsolódik) ismét a kapcsolódásra, és várjunk, amíg kiépíti a kapcsolatot. Ha sikeres volt az azonosítás, akkor máris böngészhetjük a csak BME hálózatból elérhető tartalmakat.

Figyelem: A VPN-en keresztül csak BME tartományba lehet forgalmazni. Azaz nem fogsz tudni rajta facebookozni, sem gmail postafiókot megnézni.
Normál esetben ez nem is probléma, mivel a windows nem fogja alapértelmezett átjárónak használni ezt a kapcsolatot, hanem csak az egyetem felé (152.66.*.*) irányuló forgalmat fogja ezen keresztül bonyolítani. Ha mégis olyat tapasztalnál, hogy csak BME-s oldalak jönnek be amikor a VPN-en vagy, akkor érdemes a következő képek alaján megnézni a kapcsolatod beállítását.

vpn_all2
Ha valami mégsem menne, adj fel róla ticketet a support.sch.bme.hu oldalon.