Forgalomkorlátozás

Az SCH-ban 2002 óta forgalomkorlátozás van. A forgalom számlálásába csak a házból az egyetemen kívülre menő adatmennyiség számít bele, azaz amit kintről a gépedről LEtöltenek. Ennek a magyarázata az, hogy normális működés közben rólad nem húznak tanulmányi céllal le nagy dolgokat. Akiről mégis (pl. nagyfelbontású képeket TDK céljából), az természetesen egyéni elbírálás alapján mentesülhet a korlát alól.

Az algoritmus elve a 4 napos (96 óra) csúszó ablak.  Ennyi idő alatt a gépedről az egyetemi hálózaton (152.66.*.*) kívülre menő adat maximum  32GB (mobilreg esetén 256MB) lehet, amint átléped ezt a határt azonnal valamilyen korlátozásban részesülsz.

Ez a korlátozás jelenleg a sávszélességed korlátozása (fel és le irányban egyaránt) egy hétre, az alábbi táblázat szerint:

1. alkalom 25 Mbit/s
2. alkalom 10 Mbit/s
3. alkalom 5 Mbit/s
4. alkalom 2 Mbit/s
5. alkalom 1 Mbit/s
6. alkalom 512 kbit/s
7. alkalom 256 kbit/s
8. alkalom 128 kbit/s

Egyéb fontos tudnivalók a rendszerrel kapcsolatban:

  • Amennyiben valaki megkapj a korlátozását, akkor nullázódik a feltöltésszámlálója.
  • Korlátozás alatt megint túlforgalmaz valaki, akkor a táblázat szerinti következő sávkorlátot kapja és újraindul az egy hét időtartam.
  • Ezek a sebességek nem egyénekhez tartoznak, hanem akik a megfelelő csoportban vannak, nekik a közös ki-  és bemenő maximális sebességét korlátozzuk.
    Pl.: Alice és Bob is sokat töltöttek fel a félév folyamán és mind a ketten már az 1Mbit/s-es csoportban vannak. Bob elkezdi leszedni a legújabb sorozat részt 1Mbit/s-el, ekkor Alicenak nem marad sávszél, aki egy jó kis SCH listás fakkolós thread-el jutalmazza a többieket.

A kollégium és az egyetemi hálózat tanulmányi célokat szolgál. Ha tényleg tanulmányi céllal előre láthatólag többet fogsz forgalmazni, ezt előre bejelentve a netbiz@sch.bmeANTISPAM.hu -n, kaphatsz a kitiltás alóli feloldást. Ezt viszont meg kell indokolni, minden eset egyéni elbírálás alá esik, és csak előre bejelentett esetekkel áll módunkban korrekten foglalkozni.

Ha bármi kérdésed lenne ezek után a tiltással kapcsolatban, írj bátran a netbiz k sch.bme.hu-ra.