Fejlesztői eszközök

Egyetemi körként a KSZK számára kiemelten fontos a tanulmányok és úgy általában véve a hallgatói fejlesztések támogatása. Ennek megfelelően jelenleg két szoftvert is hosztolunk, amely valamilyen módon megkönnyíti a fejlesztők életét. Mindkét szolgáltatás használatához SCH Account szükséges.

Verziókövető rendszerek

Verziókezelés alatt több verzióval rendelkező adatok kezelését értjük. Leggyakrabban a mérnöki tudományokban és a szoftverfejlesztésben használnak verziókezelő rendszereket fejlesztés alatt álló dokumentumok, tervek, forráskódok és egyéb olyan adatok verzióinak kezelésére, amelyeken több ember dolgozik egyidejűleg. Az egyes változtatásokat verziószámokkal vagy verzióbetűkkel követik nyomon.

Git/GitLab

Git egy nyílt forráskódú, elosztott verziókezelő szoftver, vagy másképpen egy szoftver forráskód kezelő rendszer, amely a sebességre helyezi a hangsúlyt. A Gitet eredetileg Linus Torvalds fejlesztette ki a Linux kernel fejlesztéséhez. Minden Git munkamásolat egy teljes értékű repository teljes verziótörténettel és teljes revíziókövetési lehetőséggel, amely nem függ a hálózat elérésétől vagy központi szervertől. Számos nagy volumenű projekt használja jelenleg a Gitet verziókezelő rendszerként; a legfontosabbak ezek közül: Linux-rendszermag, GNOME, Samba, X.org, Qt, One Laptop per Child core development, VLC media player, WINE, Ruby on Rails és az Android platform.  A Git karbantartásának felügyeletét jelenleg Junio Hamano látja el.

Wikipédia szócikk

GitLab a fentieken felül egy GitHub szerű felületet is biztosít, amely egyben projektmenedzsment funkciókkal is rendelkezik. A GitHub-bal szemben a projektkeink privátak is lehetnek (ott ez csak fizetős opcióként érhető el).

A Redmine-hoz hasonlóan hozhatunk létre projekteket, ezekhez vehetünk fel “issue”-kat. Minden projekt saját wikivel rendelkezik. Egy projekt itt is lehet publikus, vagy csak meghatározott emberek számára elérhető.

A rendszer emellett lehetővé teszi az online kódnézést, a commitokhoz hozzá lehet szólni, stb.

Ez csak töredéke a rendszer képességeinek, amely elérhető a git.sch.bme.hu címen

A szolgáltatás biztosításához a nyílforráskódú GitLab szoftvert használjuk.

Subversion

Subversion (SVN) egy verziókezelő rendszer, melyet a CollabNet Inc. indított 2000-ben. Fájlok jelenlegi verzióinak és történeteinek kezelésére használják, mint például forráskódok, weboldalak és dokumentációk.

Wikipédia szócikk

Bár manapság már sokan elavultnak tartják az SVN-t (különösképp az olyan megoldások mellett, mint például a Git), még mindig sokan esküsznek erre a verziókezelőre, illetve vannak szoftverek, melyek csak ezt támogatják.

A KSZK által nyújtott SVN szolgáltatás a GitLab-nál jelentősen egyszerűbb, gyakorlatilag csak a fájlok verziókezelését teszi lehetővé egy webes interfészen keresztül. Emellett a git.sch -val szemben nem érhető el azonnal SCH Accounttal, ehhez először fel kell adni egy ticketet ezen a címen.

A repository elkészülte után a https://svn.sch.bme.hu/<reponév> címen érhető el (ezt kell megadni az svn kliensnek, felhasználónév/jelszónak pedig az SCH Account adatait).