Ugrás a lényegre

Miért nem volt net?!

· 2 perc olvasmány

“Miért nem volt net egész nap, amikor azt mondtátok, hogy csak 10-12 óra között nem lesz?” – Jópáran kérdeztétek ma tőlünk, a kérdés teljesen jogos, engedjétek meg, hogy az elején kezdjem.

Évek óta panaszkodtunk – mindeddig eredménytelenül – az üzemeltető felé, hogy a szerverteremben a nagyáramú betáplálás (2 x 3 x 63 A + 3 x 25 A) ellenére nincsen semmilyen értelmes életvédelmi megoldás (FI relé, vészkapcsoló), de még a biztosítószekrényt sem tudjuk kinyitni, ha baj lenne. Pár hete végül a KO rábólintott, hogy igazunk van, és megrendelték a ház üzemeltetőjétől az említett rendszer kiépítését.

Az előkészítő szereléseket már egy hete elvégeztük (kapcsolók, vezetékek elhelyezése), megterveztük és meghirdettük a leállást, ami a rendszer bekötéséhez szükséges. A védelmi eszközök beszerelését ma 10-12 között terveztük elvégezni, de a technika ördöge közbe szólt. Amikor vissza akartuk kapcsolni az áramot, kiderült, hogy a telefonközpont (innen jön a net…) kapcsolószekrénye zárlatos, azonal lekapcsolja a biztonsági rendszert. Kb. 7 órán keresztül válogattuk a vezetékeket és mértük a szekrényt a villanyszerelővel együtt, amikor úgy tűnt megvan a hiba, jött egy másik. Végül megtaláltuk mi a gond, összevissza vannak bekötve a szünetmentes és nem szünetmentes áramot szolgáltató ágak nulla vezetői, így a FI relé és a biztosítók – amiket ma beszereltek – rögtön lekapcsolnak.

Mivel ekkor már jócskán esteledett, közben hosszabbítókkal hoztunk áramot a folyosóról és a szomszédos helyiségből, átvezetékeztük a telefonközpont rackjét, és így elindítottuk a hálózatot. Eközben a szekrényből kikötötték a ma betett biztonsági eszközöket, úgyhogy most pont úgy működik mint eddig. Jövő héten megfelelő műszerrel majd végigmérjük, hogy melyik konnektorok vannak rosszul bekötve, és utána vissza lehet kapcsolni a az életvédelmi rendszert. Nem kell aggódni, ez már nem fog leállással járni.

Bár néhány listán elhangzott, hogy “a Hérosz Primogen lassan dolgozik”, most megvédeném őket, végig ott voltak, segítettek, 8 után ment el a szerelő, nem rajta múlt, hogy eredetileg hogyan kötötték be a biztosítószekrényt.

Elnézést mindenkitől, mi sem így terveztük a napot, de ez most így jött össze, remélhetőleg többet nem fordul elő. Köszi a türelmet!