Hogyan válhatsz profi webfejlesztővé? Adok 4 tippet!

By | 2012. szeptember 28.

Imádok webfejlesztéssel foglalkozni, régóta foglalkoztatott, hogyan válhatnék igazán profivá ezen a területen. Most szeretnék megosztani veled néhány tippet, melyekre az elmúlt néhány év során tettem szert.

1. Csatlakozz valós projektbe!
Senkinek sincs szüksége egy n+1. blogmotorra, az igazi kihívást azok a feladatok jelentik, melyek valós körülmények között zajlanak, valamint látható és használható kimenettel végződnek.

2. Lesd el a tapasztaltak technikáit!
Nem szégyen, ha valamit nem tudsz; kérdezz bátran olyanoktól, akik már foglalkoztak a témával és tanuld el tőlük, milyen módszereket használnak!

3. Válj hatékony csapatjátékossá!
Nincs szükség magányos hősökre. A legritkább eset, hogy egyedül dolgozol egy weboldalon, tipikusan több mérnökkel, designerrel és sitebuilderrel kell együttműködnöd. Gyakran a problémák megoldásának kulcsa lehet, ha felhasználod, hogy egy társad más szemszögből közelíti meg a problémát.

4. Ne találd fel újra a kereket!
Miért töltenéd az idődet annak megalkotásával, amit már egyszer valaki elvégzett? A keretrendszerek hatalmas tárháza áll nyitva előtted, csak rajtad múlik, melyiket szeretnéd megtanulni használni, ugyanis segítségükkel drasztikusan lerövidül, és egyszerűbbé válik a fejlesztés.

Én már elsőévesen csatlakozhattam a KSZK webfejlesztéssel foglalkozó csapatába, ahol a fent említett összes területen komoly tapasztalatokra tettem szert.

Ráadásként egy fantasztikus közösség tagjává váltam, melyben együtt járunk túrázni, kirándulni és szórakozni. Neked is csak ajánlani tudom!

Ha szeretnél profi webfejlesztővé válni, az alábbi projektekbe szállhatsz be azonnal, de saját ötletedet is magaddal hozhatod:

– FTP search: a kollégiumban található FTP szervereket menedzselő oldal.
– Local Heroes könyvtár: a kari szerepjátékos kör könyvkölcsönzéssel foglalkozó oldala
– hálózati adminisztrációs felület: a kollégiumi hálózatfelújítás során új eszközök fejlesztése vált esedékessé, ezt hívatott ez a projekt elkezdeni.
– badge.sch: a KSZK hivatalos achievement rendszere

Nyílt gyűlésünk időpontja: 2012. október 3. szerda, 18:00
Helyszín: Schönherz Zoltán Kollégium, 1319-es szoba

Ha bármelyik projekt felkeltette az érdeklődésedet, jelentkezz bátran, csak egy perc!

Pődör István
KSZK Webteam vezető

  • Buga Dániel

    “4. Ne találd fel újra a kereket!” Dehogynem!
    Ha megcsinálsz valamit, rájössz, hogy akik már hasonló dolgokat készítettek, miért úgy csinálták, ahogy. A kerék újrafeltalálása adhatja a legtöbb tapasztalatot egy kezdőnek, vagy akár egy közepesen gyakorlott fejlesztőnek. Valós környezethez ott vannak a már bevált könyvtárak, de amíg nem érti az ember, hogy mi miért csinálja azt úgy, amit és ahogy csinál, addig fölösleges azzal áltatnia magát, hogy ért a webfejlesztéshez. A webfejlesztő fontos, hogy ismerje az eszközöket, amivel dolgozik és tudja, hogy amit használ, az miért jó az adott feladatra. Amíg nem írsz egy kisebb blogmotort, frameworköt, a legalapabb oldal alá odanyomsz egy Symfonyt, vagy Zend FW-t, merthogy abban könnyű fejleszteni, addig nem tanulod meg a webfejlesztést, csak a keretrendszert. Nem fogod látni a szakma igazi buktatóit, nem tanulod meg elkerülni a kisebb-nagyobb csapdákat.

    Nem azt mondom, hogy ezek az eszközök az ördögtől valók, csak azt, hogy a vak használat nem viszi előrébb az ember tudását.