Ugrás a lényegre

WiFi Beállítás

· Egy perc olvasmány

Szeretnénk felhívni a figyelmeteket, hogy hálóreg után a kollégisták által üzemeltetett WiFi-k beállítását random módon fogjuk ellenőrizni, a hibásan beállított WiFi-routerek tulajdonosai legalább 2 hét sávkorlátban részesülnek. A WiFi helyes beállításáról ITT olvashatsz.

Továbbá a Hálózathasználati Szabályzat illetve az Egyetemi hálózati szabályzat szerint, a hálózat továbbosztása / a hálózat egyes részeinek elrejtése (tiltott NAT) TILOS, akiről kiderül, hogy NAT-ol, a büntetése legalább 1 hónap sávkorlát.

Mi számít tiltott NAT-nak? ( nem hivatalosan )

Ha a nem regisztrált eszközöd (telefon, tablet, rotációskapa, stb..) úgy csatlakozik a hálózatra, hogy annak minden funkcióját eléri, akkor NAT-olsz. Ha nem vagy biztos, hogy jók a beállításaid, akkor kérdezz, sokkal fájdalommentesebb, mint 1 hónap osztott 256 kbit/s.

Mikor NAT-olhatsz?

Ha virtuális gépet futtatsz (pl. Vmware, Virtualbox), azt használhatod NAT módban, mert nem tényleges megosztásról van szó, ez látszik is a hálózati forgalomban. A Hálózati Szabályzat nem hivatalos magyarázatát ITT olvashatod.

  • 10.66.x.x : Kitiltottak
  • 169.254.x.x: Link-local (Többnyire pl.: Default IP)
  • 152.66.x.x: BME publikus IP