Ugrás a lényegre

Linux haladó tanfolyam

· 2 perc olvasmány

A KSZK ebben a félévben is megrendezi Linux haladó tanfolyamát, melyre minden érdeklődőt szívesen várunk. Az előadások maradéktalan megértéséhez ajánlott a Unix/Linux rendszerek alapszintű ismerete (pl. KSZK Linux kezdő tanfolyam őszi félévben).

Hely: SCH 103 (Simonyi Károly Szakkollégium oktatóterme)

Idő: csütörtökönként 18:00-20:00

Tematika:

1. előadás: március 21.Fájlrendszerek (Borsos Ádám)

Az előadáson részletezzük a Linux rendszer által nyújtott adattárolási módokat és fájlrendszereket, ezek kapcsolódási pontjait a különböző fizikai eszközökhöz (SSD fájlrendszerek, logikai kötetkezelés, hálózati fájlrendszerek), valamint a redundancia megvalósításának lehetőségeit.

2. előadás: március 28.

Haladó Linux scriptelés (Horváth Gergely)

Bash Scripting, azaz a lehetséges gányolás kifogyhatatlan melegágya.

“Az előadás alkalmával megismerkedünk néhány olyan kihívással, amit nem

lehet megoldani Bash scripteléssel, majd megoldjuk őket azzal.”

3. előadás: április 4.

Haladó Apache konfiguráció (Borsos Ádám)

Az előadás során megismerkedünk a HTTP protokoll működésével, az apache webszerver műkösési modelljével, a virtualhosting különböző formáival, dinamikus nyelvek (biztonságos) integrálásának módjaival, es ezek teljesítménybeli különbségeivel.

4. előadás: április 11.

A Linux authentikációs rendszere (Janega Zoltán)

Felépítés, működés, rendszerszintű és külső adatforrások.

Bizonyára amikor először ültünk le egy linux elé, túlesünk a bejelentkezés folyamatán. De mit is jelent ez? Hogyan jut el a rendszer onnantól, hogy beírjuk az adatainkat, odáig hogy megkapjuk a nekünk rendelt erőforrásokat. Hogyan épül fel az alapértelmezett helyi autentikáció és hogyan tudjuk rendszerünket egy nagyobb, külső ökoszisztémához csatlakoztatni, avagy hogyan központosíthatjuk a felhasználóink kezelését.