Ugrás a lényegre

Jelentős hálózati változások

· 2 perc olvasmány

A jövőbeli fejlesztések és a bevezetendő mobil regisztrációk miatt jelentős változtatásokat eszközölünk a hálózatban a következő pár nap során.

Ez a következőket jelenti:

  • a jelenleg használt kollégista IP tartomány (152.66.211.0 – 152.66.215.254) megszűnik, az ott levő IP-k a jövőben nem lesznek használhatóak lakószobákban
  • az új tartományok:
    • 152.66.176.0/21 – 2 szintenként egy /24-es tartományra osztva
    • 152.66.210.0/25
  • ezzel együtt a Schönherz IPv4 tartományai mostantól a következőek lesznek (ha esetleg valaki IP szintű szűrést szeretne végezni):
    • 152.66.176.0/21
    • 152.66.192.0/24
    • 152.66.208.0/22
  • az IPv6 tartomány marad a régi – 2001:738:2001:2070/60 -, de itt is módosul a jelenleg használt kiosztás
  • kollégistaként ha DHCP-n kapod a címed (ez az alapbeállítás), akkor az egészből jó esetben semmit sem fogsz észrevenni

Miért van erre szükség?

A jelenleg használt megoldás már nem tartható fent, a broadcast forgalom ekkora hálózatnál már annyira jelentős, hogy jelentősen terheli a hálózaton levő gépeket és a gyengébb WiFi AP-kat gyakorlatilag használhatatlanná is teszi. Az új kiosztással a jelenlegi maximum kb. 2000 kliens helyett maximum 256 kliens lesz veled egy hálózaton, a többit pedig megoldják a KSZK eszközei. Ettől azt várjuk, hogy jelentősen csökken a hálózaton levő járulékos forgalom, ezzel a gépeiteken a terhelés és remélhetőleg a jövőben az olcsóbb AP-k is rendeltetésszerűen fognak működni a kollégiumban.

A másik ok, hogy ezzel jelentősen megnő a rendelkezésre álló címtartomány és így várhatóan ősztől be tudunk vezetni olcsóbb csomagot is mobileszközök (okostelefon, tablet) számára a jelenlegi csomag mellé.

Mindig van egy DE, itt most mi lesz?

Természetesen ennek a megoldásnak is van hátránya, nevezetesen az hogy az IP-k szintekhez kötődnek, így ha költözöl akkor új IP-t kell regisztrálnod. Emellett a hálózati kialakítás korlátai miatt egy fali porton egy időben csak egy subnet tagjai forgalmazhatnak, a másik subnetbe regisztrált belépő nem fog IP-t kapni (azonos szinten lakók ugyanabba a subnetbe kerülnek). Ez a gyakorlatban azt jelenti hogy saját switch /AP használata esetén csak a veled egy szinten levők tudják biztosan használni az eszközt azonos időben. Ez csak a nem a KSZK által üzemeltetett switcheket / AP-kat érinti, tehát közvetlenül a fali portba dugva bárhol fogod tudni használni a regisztrációdat és az SCH-s WiFi -t is bárhol használhatod.

Az új rendszer a hálóregisztrációval egy időben lép életben, ennek tesztelése már folyamatban és hamarosan kiírjuk a tudnivalókat.