Ugrás a lényegre

Hálózati eszközök szoftverének frissítése Update

· 2 perc olvasmány

Megjelent egy új kiadás a hálózati eszközeinken futó operációs rendszerből, az IOS-ből. A release számos bugot javít az általunk is használt NetFlow-val és SNMP-vel kapcsolatban, így a használata mellett döntöttünk. A frissítés hétvégén fog lezajlani, hogy minél kevesebb felhasználó érezze a kiesést. Először csak egy eszközzel végezzük el, majd pedig siker esetén a maradék eszközökön is végrehajtjuk. Egy eszköz frissítése kb. 15 perc, ha nem történik semmi hiba. A szinti rendezőbeli switchek frissítésekor a kiesés három szintet érint, a core-switch-eink frissítése pedig az egész hálózatot (szervereket is), de igyekszünk a forgalmat egy backup eszközre terelni, hogy a kiesést minimalizálhassuk.

Update #1: Nem tudtuk befejezni a hétvégén, így a maradék eszközöket hétfőn fogjuk megcsinálni.

Update #2: Sikeresen frissítettük a szinti switcheket. Sajnos idő hiányában nem tudtuk megcsinálni a szervertermi eszközök frissítését is, így azokra csütörtökön az esti órákban fog sor kerülni. Ez a kollégisták számára nem jelent kiesést, egyedül a szolgáltatásainkban várható.

Update #3: Sikeresen frissítettük a switcheket, viszont az egyetem és a HBONE is hamarosan frissíteni fogja azon eszközeit, ami kihatással van ránk:

  • 2013.10.11. 00:01 óra és 2013.10.11 01:00 óra között frissítik a rtr1.vh.hbone.hu routert. A forgalom szoftverfrissítés alatt részben a tartalék központi routeren fog menni.
  • 2013.10.02. 23:00 óra és 2013.10.03 01:00 óra között frissítik a rtr.bme.hbone.hu routert. A forgalom szoftverfrissítés alatt részben a tartalék útvonalon fog menni.

Mind a két frissítés a forgalmunk esetleges lassulását eredményezheti.

  • 2013.09.28 21:00 óra és 23:59 között frissítik a taz.net.bme.hu és photon.net.bme.hu routereket. Ezen idő alatt párperces kiesések várhatóak.

Update #4: Mind a két backup linkükkel problémák voltak, amit mostanra sikerűlt is elhárítani, így lehetővé téve a minimális kieséssel járó firmware frissítést. Holnap (2013.10.17. ) 18:00-23:59 között frissítjük az elsődleges routerünket, így a teljes a forgalom a másodlagos routeren fog menni. Ez esetleges lassulást és kiesést okozhat.