Többszörös tiltás túlforgalom esetén

Páran jeleztétek felénk, hogy túlforgalmazás után ki lettetek tiltva (ez eddig oké), majd ennek lejárta után ismét tiltást kaptatok.

Ennek az az oka, hogy mint azt bizonyára tudjátok, a hálózaton csúszóablakos rendszer van érvényben, azaz ha kitiltódtok, akkor a rendszer egészen addig tiltani fog, amíg ki nem kerül az adott ablakból a forgalom.

Ez eddig is így volt, de nem volt belőle általában probléma, mert ha valaki kitiltódott a 1 napos ablak miatt, akkor minimum 1 napra kapott tiltást és ez idő alatt a forgalma “kicsúszott” az egy napos ablakból, a 4 napos ablaknál pedig nem nagyon lehetett egyszerre összehozni, mivel az illető előbb kitiltódott az 1 napos túllépés miatt.

Mivel nemrég eltöröltük az 1 napos ablakot, így most már össze lehet hozni a 32 gigás forgalmat viszonylag rövid idő alatt. Ekkor megtörténik a kitiltás, majd első tiltás esetén 24 óra múlva a visszaengedés. Ekkor azonban a rendszer azt látja, hogy a 4 napos ablakotokban még mindig ott a kitiltást indikáló forgalom, így ismét kitiltásra kerültök. Legrosszabb esetben emiatt 6 napig ki lesztek tiltva (1+2+3 napos tiltások).

Megoldást jelent a sávkorlátos rendszer bevezetése, amely tervezésénél már számoltunk ezzel a problémával. Viszont ennek megvalósítására az ünnepekig biztosan nem lesz kapacitásunk, így addig is csak egy dolgot tudunk tanácsolni: ne forgalmazzatok túl (4 nap alatt ne töltsetek fel 32 gigát egyetemen kívülre).