Ugrás a lényegre

Cisco WiFi teszt

· 2 perc olvasmány

Mint arról már ti is értesülhettetek, tervben van a ház teljes WiFi lefedése. Ahhoz, hogy ez a projekt a döntéshozás állapotába léphessen, megfelelően elő kell készíteni, azaz tárgyalni kell a gyártókkal, egyeztetni az üzemeltetéssel, próba eszközöket kell kérni, amikkel lefedhetünk szinteket.

A Cisco a rendelkezésünkre bocsátott 10 db WiFi Access Point-ot körülbelül két hét erejéig, melyekkel lefedtük a 13. és 14. szinteket. Az eszközök “sch-Cisco” SSID-t szórnak. Kérjük, lehetőség szerint használjátok ezeket a vezetékes csatlakozás helyett.

Használati utasítás:

  1. Lépj be a https://admin.sch.bme.hu oldalon
  2. A „Hálózat” menüben válaszd a „MAC cím kezelés” menüpontot és regisztráld be a vezetéknélküli adaptered MAC címét
  3. A „Hálózat” menüben válaszd a „Wi-Fi” menüpontot
  4. Ha még nem generáltál jelszót magadnak, akkor a „Jelszóbeállítás” fülön kattints az „Új jelszó generálása” gombra
  5. Csatlakozz egy „sch-Cisco” SSID-jú eszközhöz
  6. Írd be felhasználói névnek a SCHACC-odat, a jelszóhoz, pedig amit a https://admin.sch.bme.hu oldalon generáltál
  7. Ha kérdezné a géped, akkor a titkosítás: PEAP, MSCHAPv2

Amennyiben Windows-t használsz, javasoljuk, hogy tiltsd le a vezetékes adaptered, ha a vezetéknélkülit használod és fordítva!

Hogy erre miért van szükség, azt legegyszerűbben ezen a példán keresztül tudom elmagyarázni: vezetéken keresztül csatlakozol az SCHNet-re, internetezel egy kicsit, majd úgy döntesz, hogy inkább az ágyadból folytatod, ezért kihúzod a kábelt a gépedből és WiFi-n próbálsz csatlakozni. Ebben az esetben a WiFi adaptered megkapja ugyanazt az IP címet, mint amit a vezetékes adaptered kapott, ezért nem fogadja el annak ellenére, hogy vezetéken már nem csatlakozol a hálózatra.