Ugrás a lényegre

Több órás áramkimaradás, szinte kiesés nélkül!

· 2 perc olvasmány

Nincs áram? És mégis megy minden? Igen! Pontosan ez történt pénteken a KSZK-ban. Némi segítséggel és kreativitással sikerült megoldani, hogy a 9 órás villanyszerelést különösebb szolgáltatásleállás nélkül lehessen megúszni.

Mint arról már írtunk, a szerverterem és a telefonközpont áramellátó rendszerében eddig nem volt semmilyen életvédelmi elem. Ezt hosszas huza-vona után az KO és az üzemeltető hajlandó volt pótolni, azonban a múlt hétre bejelentett szerelési időintervallumban nem tudták befejezni a munkákat, mivel kiderült, hogy az egyik betápszekrényünk a kezdetektől fogva zárlatosan van bekötve.

A javítást tegnapra (2012. 03. 30.) jelentette be az üzemeltető. Mivel már múlt héten volt egy nem tervezett kiesésünk, pont emiatt nem szerettük volna, ha megint nem lesz sem net, sem pedig szerverek egy egész napon át. Éppen ezért, az AC-tól kértünk kölcsön néhány erősáramú kábelt és elosztót, amikkel csütörtök délután és éjszaka, kb. félnapos munkával átkábeleztük a szervertermet és a telefonközpontot. Így az áramellátás már a nagyterem elosztóján keresztül érkezett, ezzel tehermentesítettük a zárlatos szekrényt, lehetővé téve a leállás nélküli szerelést pénteken.

Hogy sikerülhetett ez? A szerverek egy részében redundáns (2-3 db) táp van, ezeknél simán, egyenként csatlakoztattuk a tápokat az ideiglenes ellátáshoz, így nem kellett kikapcsolni sem őket.

A gépeink nagy része egy saját UPS (szünetmentes áramot szolgáltató) berendezésre van kötve, itt volt a legegyszerűbb dolgunk, gyakorlatilag csak a UPS-ek bemenetét kellett máshová csatlakoztatni.

Komolyabb fejtörést csak a fennmaradó 4-5 gép és a telefonközpont jelentett, amiket tényleg le kellett állítani egy újraindításnyi időre. Szerencsére ezekből a gépekből vagy redundancia miatt kettő volt, vagy pedig olyan feladatot láttak el (pl. VPN), aminek a 4-5 perces kiesése probléma nélkül megoldható. A megfelelő sorrend megválasztásával itt is sikerült mindent átkötni, gond nélkül.

Gyakorlatilag csütörtök estétől pénteken kb. 18:00-ig úgy használtátok a szolgáltatásainkat, hogy közben teljesen átalakítottuk az áramellátásukat.

A visszakötés már sokkal gyorsabban ment, nagyjából 3 óra alatt sikerült végezni vele.

Apró kiesést két dologban tapasztalhattatok mégis: az internetszolgáltatás hozzávetőlegesen 2×10 percre állt le, ez volt az az idő, amíg a coreswitch újraindult, illetve a salgópolcos gépeket kellett szintén kétszer újraindítani, közben azonban mindkét helyen folymatos volt a működés.

Köszönjük a türelmet, reméljük senkinek sem okoztuk komolyabb problémát a szerelések végzésével.

Végezetül itt találhattok néhány képet a szerelésről.