Ugrás a lényegre

World IPv6 Launch – Elrajtoltunk

· 2 perc olvasmány

Mint bizonyára már tudjátok, ma van a World IPv6 Launch napja. Sikerült elkészülnünk a DNS szerverrel is, lentebb olvashatjátok a közben megszerzett tapasztalatainkat.

Tegnap 19-20 óra körül hozzáláttunk befejezni a munkánkat: annyi teendőnk maradt, hogy az AXFR-t (a DNS zónák transzfere a névszerverek között) engedélyezzük. Az egyik tesztszerverről a “dig AXFR sch.bme.hu @152.66.208.9” már gond nélkül ment, ezért úgy döntöttünk, hogy a Schönherz hálózatában lévő saját másodlagos névszerverünknek engedélyezzük, a BME-t és a Corvinus-t még kihagyjuk a körből.

Itt jöttek elő az első problémák: a másodlagos névszerverünk (a továbbiakban nic2) nem fogadta el az átküldött zónafájlokat, rengeteg hibát jelzett benne és nem volt hajlandó feldolgozni. Érdekes, hogy ez csak az sch.bme.hu domain-t érintette, a többit gond nélkül elfogadta. Egy teszteszközzel vizsgálva a zónát CNAME rekordokkal kapcsolatos hibákat találtunk: egy ilyen rekordhoz nem tartozhatnak egyéb rekordok, például MX vagy TXT sem. Rövid tanakodás után úgy döntöttünk, hogy a CNAME rekordokat nem kezeljük alias-ként, helyettük is elsődleges A, AAAA rekordokat generálunk. A szkriptet többször módosítva sikerült elérnünk a kívánt eredményt, de a nic2 csak adott időközönként próbálkozott zónaletöltéssel, úgyhogy ismét várnunk kellett körülbelül fél órát. Az idő letelte után már gond nélkül átvette az sch.bme.hu domain-t, valamint engedélyeztük a BME és a Corvinus (jófejségből náluk is van egy másodlagos szerverünk) irányába is az AXFR-t.

A tanulság az, hogy ami az egyik szoftvernek jó, az a másiknak nem biztos hogy megfelel. A másik a python gurukhoz szól: vim-ben a :/\t paranccsal tudjátok láthatóvá tenni a tabokkal történő indentálást, hasznos feature.

Az elsődleges névszerverünk elérhető a 2001:738:2001:2078:0:208:9:0 és a 152.66.208.9-es címen. Ha erről akartok netezni, mégse ezt állítsátok be, hanem a 2001:738:2001:2078:0:208:1:0 vagy a 152.66.208.1-et. Az utóbbiak végeznek rekurzív névfeloldást is.