Category Archives: Blog

A KSZK korábbi és jelenlegi tagjainak bejegyzései a szakmával kapcsolatban

SecurITeam: Workshop sorozat 2015

Az őszi félévben sem pihentünk, a Hacktivity projektünk mellett, az alábbi workshop sorozatot állítottuk össze: Adatbázisok hackelése SQLmappel, valamint browser alapú támadások BeEF XSS-el – Sümegi Márk segédlet (Sümegi Márk, Tőkési Sándor) Android hacking – Tanyi Szvetlin Heartbleed és ShellShock támadás a gyakorlatban – Márki-Zay Ferenc segédlet Hálózati forgalmak lehallgatása Wireshark protokoll analizátorral – Osváth… Read More »

Raspberry Pi malware scanner

Hogyan használjuk a RaspberryPi-t vírusellenőrzésre?    0. lépés Telepítsünk fel rá egy Raspbiant 1. lépés Szeretnénk hogy a beledugott eszköz automatikusan felcsatolódjon. Ehhez szükség van az usbmount nevű programra. sudo apt-get install usbmount Ezután ha beledugunk egy pendrivot, a tartalmát a /media/usb0/ alatt érjük el. 2. lépés Vírust szeretnénk keresni így kell egy vírusirtó. sudo… Read More »

Securiteam IT biztonsági alapozó tanfolyam 2015

Ebben a félévben az IT biztonság alábbi témaköreit jártuk körbe.   Előadások diasorai: Kali linux – Barkaszi Richárd diasor útmutató Reverse engineering – Varga Erik diasor  leírás C# kódok biztonsága – Ládi Gergő diasor Wireless security – Osváth Márton diasor pptx videó Szteganográfia – Dömők Dávid diasor Web security – Tőkési Sándor diasor leírás  

Wi-Fi hálózatok biztonsága a Schönherz környékén

Napjainkban a vezeték nélküli internet szinte mindenhol teret nyert: ott van otthonainkban, az éttermekben, de még a bevásárlóközpontokban is. Sokakban fel sem merül a kérdés: vajon a hálózaton átküldött adatai biztonságban vannak-e? Mi az, amit mindenkinek feltétlenül figyelembe kellene vennie, mielőtt rácsatlakozik egy nyilvános hálózatra? Vagy amilyen szempontból most vizsgálódni fogunk: mire érdemes odafigyelni, ha… Read More »

Linux konténerek biztonsága I.

A virtuális gépek (Virtual Machine – VM) elterjedésével lehetővé vált egy hoszt vagy gazda operációs rendszeren több virtuális gépet futtatni egy hypervisoron keresztül. Ez a hypervisor elfogja a hoszt operációs rendszerre veszélyes utasításokat, így egy virtuális gépből nehéz ártani a gazdagépnek. A Linux konténerek lényegében folyamatok jól szeparált csoportjai, melyek a Docker megjelenésével kezdtek elterjedni. A… Read More »

Hálózati átalakítás

A január 30-i hétvégén egy nagyobb méretű átalakítást tervezünk a Schönherz hálózatában. Az átalakítás célja, hogy növeljük a hálózat teherbírását és rendelkezésre állását. Ebben a cikkben bemutatjuk az átalakítás okait és későbbi hatásait – Kovács Dániel, a Netikai Bizottság elnökének cikke. Első lépésként tekintsük át a jelenlegi hálózati eszközparkunkat és topológiánkat. Egy nagyobb telephely, épület… Read More »

SSO rendszerek

A Kir-Dev legutóbbi bejegyzésében olvashattatok róla, hogy néhány hónapon belül megszűnik a VIR SSO és a helyét egy a KSZK által üzemeltetett központi rendszer veszi át. Ebben a cikkben az OAuthról, mint technológiáról szeretnék kicsit mesélni, ugyanis az adatszolgáltatás ezen keresztül lesz megvalósítva az új rendszerben.

15 éves a Google

Napjaink egyik meghatározó IT cége hivatalosan ma töltötte be a 15. életévét. Fura módon valójában nem ma tölti be eme neves évfordulót, hiszen a kereső fejlesztése már 1996-ban elkezdődött, a domain 1997. szeptember 15-én, a Google Inc. pedig 1998. szeptember 4-én került bejegyzésre. Mindazonáltal a Google 2005. óta ezen a napon ünnepli a születésnapját, így… Read More »