Levelezés

Az Sch Account mellé járó egyik alapszolgáltatásunk az sch-s email fiók. Címed minden esetben a következő formájú: user@sch.bme.hu, ahol a user az SchAcc-odhoz tartozó felhasználónév.

A fiók eléréséhez számos lehetőséged van:

Webfelületen:

Saját klienssel

  • SMTP szerver: max.sch.bme.hu , TLS: 587-es port (levelek küldése aliasról)
    SMTP szerver Office 365-höz: Itt
  • IMAP szerver: imap.sch.bme.hu , SSL titkosítással: 993-as port (levelek szerveren való kezelése, tárolása)
    IMAP szerver Office 365-höz: Itt
  • POP3 szerver: pop3.sch.bme.hu , SSL titkosítással: 995-ös port (levelek saját gépre töltése, lokális kezelése)
    POP3 szerver Office 365-höz: Itt
  • Azonosító és jelszó mindhárom esetben az schaccount@sch.bme.hu, mindegyik kapcsolatnál a titkosítottat érdemes beállítani!

Titkosított vagy titkosítatlan (SSL/TLS)?

Titkosított. Nem csak azért, mert a spammerek/hackerek/crackerek visszaélhetnek vele, hanem azért is, mert így akárhonnan használható levélküldésre levelezőszerverünk, és a leveleid sem csak a koleszból olvashatod, tehát sokkal kényelmesebb.

A kívánt kényelemért egyszeri áldozatot kell hozni: a legtöbb levelező az indulásnál a varázslóban nem kínálja fel a lehetőséget, emiatt a kezdő beállításokat első alkalommal szerkeszteni kell.

A levelek ettől még titkosítatlanul fognak közlekedni, de a jelszavad legalább nem sniffeli le senki olyan könnyen.

IMAP vagy POP3?

Az IMAP protokoll előnye a POP3-al szemben, hogy több levelezőfiókot is tud kezelni, és ugyanazt a fiókot több helyről is láthatod: különböző levelezőprogramokból, különböző gépekről – profi netezőknek ez ajánlott. Ezáltal a webes kliensekben is láthatod régebbi leveleid is.

A POP3 előnye az IMAP-pal és a szerveren folytatott levelezéssel szemben (pl. putty, mutt), hogy könnyen használható offline módban is. Hátránya, hogy a leveleket csak az INBOX-ból tölti le, és ha végzett, letörli azokat a szerverről (ez igény esetén kikapcsolható).

Aliasok

A user@sch.bme.hu email cím mellett lehetőség van a vezeteknev.keresztnev@sch.bme.hu és keresztnev.vezeteknev@sch.bme.hu formátumú aliasok igénylésére. Ezt az admin.sch.bme.hu oldalon  keresztül tehetitek meg.