Ugrás a lényegre

Upload.sch, Tárhely és Linux terminálszerver

Centaur.sch

SCHAcc segítségével jogosult leszel használni a KSZK által nyújtott tárhelyszolgáltatást, valamint a linuxos terminálszerverünket.

A terminálszerverre SSH kliens segítségével lehet bejelentkezni, a centaur.sch.bme.hu címen a 22-es port használatával. (Linux alatt ssh schacc@centaur.sch.bme.hu) A tárhelyedet a /home/felhasznalonev könyvtárban találod, itt pedig 700 MiB-ot használhatsz fel tetszés szerint. Ha szeretnél valamit mások számára is elérhetővé tenni, akkor helyezd a /home/felhasznalonev/public_html könyvtárba. A publikusan megosztott tartalmakat a https://home.sch.bme.hu/~felhasznalonev/fajlnev.kiterjesztes webcímen érheted el. (Tipp: HTML fájlokat weblapként szolgálunk ki, így akár egyből saját weblapod is lehet!)

Ha Windows felhasználó vagy, akkor a WinSCP program segítségével tudsz fájlokat feltölteni a tárhelyedre, Linux felhasználóként pedig az scp-t használhatod. Ezen kívül használható az upload.sch is, ahol csak egy böngészőre van szükség (egyből a public_html könyvtárba helyezi a feltöltött tartalmat).

Upload.sch

A centaur-os tárhelyedre böngészőből is tölthetsz fel fájlokat, az upload.sch.bme.hu weboldalon. Ez egyből a public_html mappába tesz mindent, így a fájlok egyből publikusak lesznek a https://home.sch.bme.hu/~schacc/fajlnev.kiterjesztes linken.