Ugrás a lényegre

Levelezőlisták

Mik azok a levelezőlisták?

A listák első ránézésre úgy tűnhetnek, mint egy közönséges e-mail cím, amin egy szervernek küldhetünk leveleket, de ennél sokkal többet tudnak: az ide érkező levelek archiválásra kerülnek, különböző jogosultságokat lehet beállítani rájuk, és természetesen leveleket továbbítanak a listára feliratkozott tagoknak.

Tegyük fel, hogy küldeni szeretnél egy levelet a szinteken lakóknak, viszont nem tudod mindenkinek a címét. Van egy jó hírünk! Minden szintnek van levelezőlistája. Például, ha a nyolcadik emeleten laksz, akkor küldhetsz levelet a 8@sch.bme.hu címre, és azt minden szinten lakó ember meg fogja kapni.

Bizonyos listákon korlátozott jogosultságokkal tudsz jelen lenni. Például csak moderálás után tudsz levelet küldeni, vagy egyáltatlán nem. Ezeket mind látod a feliratkozásaid kezelésekor.

Hol tudom kezelni a listákat?

A listákat a Google Groups oldalon tudod kezelni (leiratkozni azokról, tagokat felvenni saját listára, archívumban keresni, stb.). Listák létrehozása jelenleg még kézzel zajlik. Ehhez írj egy ticketet, amiben leírod a levlista nevét és a tulajdonos email címét.

Mire ügyeljek ha listára szeretnék levelet küldeni?

Az első és legfontosabb, hogy tartsd szem előtt, kinek írsz és mit! A listák archiválva vannak, és akár mindenki által hozzáférhető lehet a tartalmuk (nyílt lista esetén, más esetben a tagoknak).

Minden listának megvan a maga funkciója. Vannak tanulmányi listák, közösségi listák (dumalisták), sőt, álláskereső/hirdető listák is. Csak az adott listára való tartalmat küldd el!

Pontosan fogalmazd meg a tárgyat, legyen tömör, de beszédes. Javasolt továbbá a tagek használata: [levlistak][help] Leiratkozás menete

Gyakori hiba, mikor ösztönösen a válasz gombra kattintasz egy listára küldött levélnél. Ha privát választ szeretnél írni, akkor Neked kell megadnod a címzett e-mail címét, mert alapértelmezetten a lista címe kerül a címzett mezőbe, de ez az esetek többségében nem a kívánt viselkedés.