Ugrás a lényegre

SCH Git

A Git egy nyílt forráskódú, elosztott verziókezelő szoftver, vagy másképpen egy szoftver forráskód kezelő rendszer, amely a sebességre helyezi a hangsúlyt. A Gitet eredetileg Linus Torvalds fejlesztette ki a Linux kernel fejlesztéséhez. Minden Git munkamásolat egy teljes értékű repository teljes verziótörténettel és teljes revíziókövetési lehetőséggel, amely nem függ a hálózat elérésétől vagy központi szervertől.

A GitLab a fentieken felül egy GitHub-szerű felületet is biztosít, amely egyben projektmenedzsment funkciókkal is rendelkezik. A GitHub-bal szemben a projektkeink privátak vagy csak SCHAcc-cal elérhetőek is lehetnek (ott ez csak fizetős opcióként érhető el). A rendszer támogat issue-kat, online kódnézést, a commitokhoz való hozzászólást. Minden projekt saját wikivel rendelkezik.

A szolgáltatást bármilyen projekt, házifeladat fejlesztéséhez ajánljuk, hiszen git segítségével kényelmesen visszaállhatsz egy korábbi állapotra, ha elrontottál valamit, ráadásul a git.sch-n még a backup is meg van oldva, hiszen a teljes kódbázis létezik a szerveren is.

Használat

A git.sch.bme.hu-n SCHAcc-cal kell bejelentkezni, ezen felül a Github-hoz hasonlóan használható. A git használatához egy jó segédlet megtalálható itt.