Ugrás a lényegre

Hoszting

Salgópolc (szerver hoszting)

Lehetőséget nyújtunk a kollégisták által üzemeltetett szerverek szerverteremben való elhelyezésére, hogy ne a saját szobájukban foglalja a gép a helyet és generálja a zajt. A szerverteremben biztosítunk minden gépnek 100Mb-es (igény esetén gigabites) hálózati elérést, tápot és konstans ~22 fokot. Külsősök is pályázhatnak salgópolc helyre, amennyiben egy bentlakó felelősséget vállal a gépért.

Pályázás

A salgópolcos helyre pályázni kell, erre minden félév elején kiírunk egy pályázati időszakot. Ez az időszak azonban a teljes félévet is felölelheti, keresd meg a hírek között az utolsó pályázati kiírást!

Szabályzat

A lehetőségeidről és a betartandó irányelvekről tájékozódj a szabályzatok között!

SalgóVPN

Üzemeltetünk egy VPN hálózatot a salgós gépek biztonságos menedzselésére, a hozzá tartózó OVPN fájlt innen töltheted le.

Webhoszting

A KSZK lehetőséget kínál köröknek és egyéb kollégiumi szervezeteknek saját honlap elhelyezésére. Különböző igényekhez különböző szervereket tudunk biztosítani:

  • Wadon
  • Lothlorien
  • Konténer / Kubernetes

Wadon

Elsődleges webszerverünk, több mint 150 oldalt szolgál ki, a szerver az általános webes igényeket próbálja kielégíteni így többféle PHP verzió és többféle adatbázis szerver is megtalálható rajta. Ha PHP-s tárhelyet szeretnél, nagy valószínűséggel erre a szerverre lesz szükséged.

Elérhető szolgáltatások:

  • Apache2 + PHP
  • MySQL, PostgreSQL

Lothlorien

Ezen a szerveren csak kiemelt oldalakat hosztolunk, amelyek fontosak a kar számára (pl.: vik.wiki).

Elérhető szolgáltatások:

  • Apache2 + PHP
  • MySQL

Kubernetes

Lehetőség van konténerben futó alkalmazások hosztolására Kubernetes segítségével. A felhasználó egy külön névteret kap, amelyben elhelyezheti az általa összeállított konténereket. A menedzselésre a Kubernetes API-n, illetve Dashboardon keresztül van lehetőség. A PHP-s alkalmazásokhoz a Wadon / Lothlorien a preferált, ide csak indokolt esetben kerülhetnek.

Itt lehetőségetek van konténerizálva futtatni szinte bármely, Linuxon is elérhető technológiát, így példuál Rubyt, Node.JS-t és .NET Core-t.