Ugrás a lényegre

RemoteApp

Mire jó a Microsoft RemoteApp?

RemoteApp szolgáltatásunk segítségével úgy futtathatsz programokat saját számítógépeden (operációs rendszertől és hardverkapacitástól függetlenül), mintha helyileg, a te gépeden lennének telepítve, pedig valójában ezek a mi szervereinken futnak.

Miért jó ez neked? Nem kell a saját gépedre telepíteni egyszer-egyszer (vagy akár minden nap) használt nagyméretű programokat, nem kell szenvedned a komplikáltan telepíthető alkalmazásokkal, és azon alkalmazások használatára is lehetőséged adódik, melyek egyébként nem futnának a számítógépeden.

Szemléletes példa 1: mérnökinformatikus hallgatók az első féléves Digitális technika tárgy keretein belül találkozhatnak a XILINX ISE, mikrokontrollerek szimulálására és programozására használható, nagy erőforrásigényű szoftverrel. Ezt nem lehet bármelyik laptopra feltelepíteni, de RemoteApp szerverünkön keresztül gond nélkül tudod használni.

Szemléletes példa 2: a Microsoft Office termékcsalád sosem került kiadásra Linux operációs rendszerekre. A RemoteApp szerverünkön elérhető Office programok mindegyikét egyszerűen használhatod Linux rendszereken is.

Milyen alkalmazások érhetőek el jelenleg?

Próbáltuk összegyűjteni azokat az alkalmazásokat, melyek az egyetemi képzés során előkerülhetnek (többek között CodeBlocks, Eclipse, XILINX ISE, NetBeans, Python, JetBrains PyCharm, Java, Android Studio, MATLAB, DigitalWorks). Megtalálható ezeken kívül sok általános célokra használható szoftver (például: Microsoft Office, GIMP 2, Mozilla Firefox, Google Chrome, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator), illetve egyéb, leginkább az informatikus szakmához kapcsolódó alkalmazás (például: Wireshark, WinSCP, PuTTY, MobaXterm, Node.js, Microsoft Server Manager, GNS3).

Ha az egyetemi képzésed során találkozol olyan szoftverrel, amit elterjedten használnak a tárgy oktatásában (vagy általánosságban sokan használják), de nem található meg a RemoteApp szerverünkön, akkor jelezd felénk ezt a SupportSCH-n, mi pedig elérhetővé tesszük nektek.

Hogyan használhatok alkalmazásokat a RemoteApp szerveren?

  1. Látogass el a RemoteApp oldalára és jelentkezz be SCHAccountoddal. A felhasználóneved „SCH\felhasznalonev” vagy „felhasznalonev@sch.bme.hu” formátumban add meg!
  2. Bejelentkezés után megjelenik az elérhető alkalmazások listája. A több programból álló programcsomagok almappákba lettek szervezve az áttekinthetőség növelése érdekében. Keresd ki a használni kívánt alkalmazást.
  3. A kívánt program kiválasztása után letöltődik a megnyitásához szükséges .rdp kiterjesztésű fájl. A további teendők az operációs rendszeredtől függnek:
    • Windows használata esetén: a letöltött fájlra duplán kattintva, majd SCHAccountoddal ismét bejelentkezve létrejön a kapcsolat, használhatod a programot.
    • Linux esetén: a remmina csomag telepítésével egyszerűen megnyitható az .rdp fájl: „remmina -c /home/felhasznalonev/Downloads/letoltott_fajl.rdp”. Ezután meg kell adni a bejelentkezéshez szükséges adatokat és már használható is az alkalmazás.

Windows alatt

Linux alatt